Nem megy a meggy

A tavalyi ár harmadáért tudják csak értékesíteni a megérett meggyet a hazai termelők. A gazdák már petíciót is fogalmaztak, a kormányzati támogatás azonban kizárólag a meggybefőttet piacra bocsájtóknak segít. A termelők várhatóan 15 milliárdos bevételkieséssel számolhatnak idén.

A tavalyi ár mindössze harmadáért tudják értékesíteni a meggyet a hazai termelők. A Magyar Meggytermelők Szövetségének ügyvezetője szerint idén várhatóan 15 milliárd forinttal kevesebb pénz érkezik a hazai termelők számlájára. A felvásárlási ár zuhanásának hivatalos oka a túltermelés, a gazdák szerint azonban jó része van ebben annak is, hogy a multik lenyomták az árakat. A kialakult helyzet ellenére még bíznak az árak emelésében.
A meggytermelők még június 12-én petíciót fogalmaztak meg, ezt ezernégyszázan alá is írták. A kormányzati válasz szerint az ipari meggytöbblet kezelésére nyolcszáz milllió forintos támogatást nyújt az állam. Ez az összeg azonban csak azoknak nyújt segítséget, akik üveges meggybefőtt formájában bocsájtják piacra terméküket. A legtöbb meggytermelő ezt nem tudja megoldani. Azt mondják: idén óriási veszteséggel számolhatnak, hiszen a jelenlegi hetven-nyolcvan forintos felvásárlási árral szemben áll egy 140-160 forintos kilogrammonkénti önköltségi ár. Mint mondják: az árzuhanás tízezer magyar család megélhetését fenyegeti.