Műemlékvédelmi programok

Az eddigi közös munka eredményeiről adtak számot a nemzetközi „Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában” című programban résztvevő magyar szakemberek. Az olasz, német és lengyel városok részvételével zajló, több kísérleti projektet tartalmazó együttműködést a Kepes Intézetben mutatták be.

Eger vezeti azt a kulturális örökség menedzsmenttel foglalkozó nemzetközi programot, amelyben a hazai Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ mellett lengyel, olasz és német városok önkormányzatai vesznek részt. A HerMan projekt célja olyan módszerek, gyakorlatok megalkotása, amikkel gazdasági szempontból is hatékonyan lehet fenntartani, működtetni az épített örökségeket.

A kísérleti programok tavaly indultak, a tapasztalatokról a Kepes Intézetben számoltak be a résztvevő szakemberek. A Műemlékőr alprogram holland mintára tárja fel az épített örökségek műszaki állapotát, hogy a karbantartó beavatkozásokról időben dönteni lehessen. Egerben több épületet, például a Kis Zsinagógát és a Trinitárius templomot vizsgálták meg a műemlékőrök. A Mesélő Műemlékek elnevezésű alprogram eredménye egy mobil alkalmazás lesz, ami az egrieket tájékoztatja a város műemlék épületeiről. Az applikáció napokon belül a nagyközönség előtt debütál.
A Part Egyesület szakmai irányításával egri kiállítóhelyeket működtető intézmények, szervezetek képviselői dolgoznak közösen egy olyan alkotóművészeti menedzsment stratégia kidolgozásán, amit később a nemzetközi program tagjai is átvehetnek, alkalmazhatnak.