Közgyűlés

Több mint negyven napirendi pontot tárgyalt május 22-i ülésén az egri közgyűlés. Döntöttek új térfigyelő kamerák kihelyezéséről, a társasházi kapualjak felújításának támogatásáról és a Foglár utcai lépcsősor rendbehozataláról is. Napirendre kerültek a városi érdekeltségű gazdasági társaságok pénzügyi beszámolói is.

A közgyűlés előtt Habis László polgármester köszöntötte a közelmúltban Kazinczy-díjat kapott Batári Antalt, a Dobó István Gimnázium pedagógusát, valamint a harmadik bajnoki címét szerző ZF-Eger férfi vízilabda csapat tagjait. A városatyák egyenként is gratuláltak az ünnepelteknek.

A képviselők sokáig időztek az egri Rendőrkapitányság beszámolójánál. Bognár József kapitányságvezető például a Szala városrész, a belváros és a Hajdúhegy közbiztonságával kapcsolatos kérdésekre válaszolt.
Változik a kihasználatlan önkormányzati ingatlanok bérbe adásának módja, a módosított szabályozó rendelet szerint ezen túl nem csak licites eljárással, hanem meghatározott díjért, közvetlenül ki lehet adni az üres üzlethelyiségeket.
Új térfigyelő kamerák kihelyezéséről is tárgyaltak. Jelenleg 7 szerkezet beszerzése van folyamatban, amik a Pyrker tér, a Vallon és Kallómalom utcák, valamint az Árnyékszala megújult köztereire kerülnek. Habis László elfogadta azt az indítványt, hogy a Jankovics-Balassi utcák kereszteződésében is legyen képfelvevő.
Módosították a közterületek használati rendjét, ami szabályozza például a mozgóárusok működését és tiltja a nagy járművek közterületi tárolását. Döntöttek a képviselők a belvárosi társasházak kapualjainak önkormányzati támogatással való felújításáról is.
A közgyűlés elé kerültek az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok, úgy, mint az EVAT Zrt., az Agria Film Kft. vagy a Városgondozás Eger Kft. tavalyi gazdálkodásának beszámolói és első negyedéves tájékoztatói is.
Elfogadták az Agria Volánnal kapcsolatos előterjesztést, ami feltétele az állami támogatási kérelemnek. A város MÁV ingatlanokat vásárol a déli iparterületen, a képviselők döntöttek a pénzügyi fedezet biztosításáról.
A Dobó István Vármúzeum középtávú stratégiai tervet készített, az előterjesztés tárgyalásánál Berecz Mátyás igazgató felhívta a figyelmet a dolgozói létszám bővítésének szükségességére.
A Bárány utcát megtámasztó támfal beomlott a Servita úton, a veszélyhelyzet elhárítására vis major pályázat keretében szeretne támogatást kapni a város. A munka 45 millióba kerül, a 13 millió forintos pályázati önerő biztosítását megszavazta a közgyűlés.
A Foglár utcai lépcsősor felújításának fedezetét már tartalmazza az idei költségvetés, de a területre vonatkozó szabályozási tervet módosítani kellett.

Közgyűlési beszámolónk második részét a pénteki híradóban láthatják.