Szűrés Éjszakája – Októberben ismétlés

Évente 5 ezer nő betegszik meg mellrákban. A szűrésre behívottak fele nem veszi igénybe a vizsgálatot, pedig ha időben felfedezik, ez a betegség jó eséllyel gyógyítható – ez volt a fő témája annak az országos akciónak, amit múlt pénteken rendeztek Szűrés Éjszakája címmel. Heves megyében az egri kórház szűrőállomására várták a hölgyeket, több vidéki településről a buszos szállítást is megszervezték.

Minden 11. nőt érinti az emlődaganat élete során, de ha a betegséget időben felfedezik, nagy eséllyel gyógyítható- erre hívták fel a figyelmet országszere a múlt pénteki Szűrés Éjszakája programmal. Heves megyében a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben várták mammográfiai szűrésre a behívott 45-65 év közötti hölgyeket. A részvételi arány alapján sikeresnek értékelték a programot.

Az egri kórházban rendszeresen szerveznek különböző szűrőprogramokat, de mellrák elleni akció most volt először. A gépek kapacitását maximálisan kihasználták, a siker alapján októberben újra megrendezik ezt a programot. Sajnos a mindennapokban csak a nők fele él a szűrés adta lehetőséggel.

A 45-65 év közötti hölgyek 2 évente kapnak behívót emlőszűrésre. A mellrák 80%-ban gyógyítható. Minél előbb fedezik fel, annál nagyobb a beteg túlélési esélye. Fontos tudni, hogy a behívóban megadott mammográfiai időpont kérésre -telefonon keresztül is- módosítható!