Fókuszban a gyermek

Huszonnyolc éve szervez vándorgyűlést a Magyar Családterápiás Egyesület. Az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett Egerben másodjára találkoztak a szakemberek. Dr. Vekerdy Tamás pszichológus, író előadásával kezdődött a rendezvény.

Fókuszban a gyermek – ezt a címet viseli a Magyar Családterápiás Egyesület 28. vándorgyűlése, melynek idén Eger a házigazdája. Nem először tartja éves találkozóját Egerben az egyesület, 23 éve az ötödiknek is a megyeszékhely adott otthont. A családterápiát az utóbbi nyolc-tíz évben kezdik megismerni és alkalmazni is Magyarországon az elnök szerint.
Dr. Ternyák Csaba érsek üdvözletét Dr. Lengyel Gyula plébános tolmácsolta. Felhívta a figyelmet rá, hogy a család legdrágább gyümölcse a gyermek, ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk. Az esemény fő előadója Dr. Vekerdy Tamás volt, aki a szülők, a gyermekek és az iskolák kapcsolatáról beszélt a közönségnek. Néhány provokatív kérdést célzott az iskolakezdő gyermekek szüleinek, pedagógusoknak egyaránt. Rávilágított, a hazai oktatási rendszer gyenge pontjaira, és hangsúlyozta, hogy az iskola nem minden egy hat-hét éves gyermek életében.
Az iskola legyen a gyerek dolga, nem kell minden mozzanatát nyomon követni – üzeni a szülőknek Vekerdy Tamás. Kiemelte: nem szabad, hogy gyásznap legyen otthon, ha fekete pontot kap a gyerek. Legfontosabb, hogy akkor is érezze, védve van a családban. A Családterápiás vándorgyűlés egészen vasárnapig folytatódik Egerben. Egészen addig workshopokon, előadásokon, beszélgetéseken cserélhetnek tapasztalatot szakemberek.