Közgyűlés

Összesen 38 napirendi pontot tárgyalt mai ülésén a városi közgyűlés. Döntöttek a képviselők az építmény – és telekadó módosításáról, ezzel kedvezőbb feltételeket teremtettek a vállalkozások betelepítéséhez. Módosították a gyermekjóléti alapellátásokról és azok térítési díjairól szóló rendeletet. Tanácskoztak az önkormányzat 2013 évi zárszámadásáról, a központi támogatások elosztásáról.

A közgyűlés előtt Habis László polgármester köszöntötte dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt, aki a megye 1. számú választókerületében megnyerte a választásokat. Nyitrai köszönetet mondott a választóknak és gratulált az ellenfeleknek is. Mint mondta: megtisztelő számára, hogy negyedik ciklusát kezdheti meg a magyar országgyűlésben. Céljai között új munkahelyek teremtése, az infrastruktúra fejlesztése szerepel, valamint, hogy az új 2014-2020-as fejlesztési ciklusnak az egriek és a heves megyeiek nyertesei legyenek.
Ugyancsak a közgyűlés előtt köszöntötte a polgármester azokat az egri borászokat, akik a bordeaux-i borversenyen érmet nyertek. A magyar borászatok 48 érmet hoztak el, az egriek ennek negyedét. A Demeter, a Dula, a St. Andrea, a Korona Borház, a Bolyki, a Gróf Buttler, a Thummerer és a Besenyei Borház szerepelt sikerrel a borversenyen. A borászok után Eger Város Ösztöndíjasait köszöntötték. Idén is tíz főiskolai hallható kap támogatást az önkormányzattól felsőfokú tanulmányaihoz.
A napirendek között módosították a gyermekjóléti alapellátásokról és azok térítési díjairól szóló rendeletet. Az önkormányzat 2013-as gazdálkodásáról is tanácskoztak. A polgármester elmondta, hogy az adósságátvállalás jelentős többletbevétellel járt, a felhalmozási kiadás 4,7 milliárd forint volt, jól alakultak a helyi adóbevételek, a központi költségvetési támogatások 4,3 milliárd forintot tettek ki. A polgármester kiemelte: jelentős fejlesztéseket hajtottak végre, vagy indítottak el a múlt évben. Módosították az építmény- és telekadót, kedvező feltételekkel ösztönöznék a vállalkozásokat a város valamelyik ipari parkjába való betelepülésre.
Az előterjesztések között az önkormányzat tavalyi pénzmaradványa is szerepelt. Habis László elmondta: 2,8 milliárd forinttal számolhat a város. Ebből többek között a termálfürdő melegvízellátására, a színház hangtechnikai fejlesztésére, a színészház felújítására, a vármúzeum régészeti munkáira fordítanának. Több képviselő is javaslatot tesz, hogy milyen más, fontos célokra különítsenek el összeget a pénzmaradványból. Két műfüves pálya kialakítására pályázott a város. Bővít az Agria Humán, a főváros környékén egy új fióktelepet nyitnak a közeljövőben. Bővítenék a város térfigyelő kamerarendszerét, emiatt 11 millió forintra pályáznak. A város egy területet vásárolna a K2-es út mellett, buszállomást és parkolót terveznek ide. A kulturális és turisztikai kínálat színesítésére együttműködési megállapodást köt Eger és Budapest. Tizenöt millió támogatást ad a város a Feszt Eger, hatmilliót a Kaláka Fesztivál, négymilliót az Egri Bikavér Ünnep megrendezésére. A Civil Alap pályázatra idén 81 szervezet 145 pályázatot adott be. Ebből 92 pályázatot támogattak. A tájékoztatók és a zárt ülés után választotta meg a közgyűlés a magisztrátus borát, melyről pénteki híradásunkban számolunk be bővebben.