Napelemekkel spórolnak

Hét Heves megyei szociális intézmény energiaellátása újul meg napelemek segítségével. Az összesen több, mint 300 millió forintos beruházás az intézmények költségeit várhatóan 30%-kal csökkenti majd. Szerdán a Parádi Idősek Otthonában ünnepélyes keretek között adták át a napelemes áramtermelő rendszert.

Évente akár 13 millió forint megtakarítást is eredményezhet az a napelemes beruházás, ami hét szociális intézményt érint megyénkben. A fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Heves Megyei Kirendeltsége összesen 316 millió forintnyi uniós pályázati támogatást nyert a beruházásokra.

A heves megyei intézmények várhatóan energiaköltségeik 30%-át tudják megtakarítani a kialakított rendszerekkel. A megspórolt összegek az intézményeknél maradnak. Tóth Teodóra, a Parádi Idősek Otthona vezetője arra számít, hogy az ellátottak által fizetett költségtérítés is csökkenhet a beruházás nyomán.

Az országban mindössze három megye, köztük Heves, pályázott sikerrel napelemes áramtermelő rendszerek kiépítésére. A beruházások Parádon, Vámosgyörkben, Füzesabonyban, Andornaktályán, Bélapátfalván és Egerben zajlanak, májusra mind a 7 megyei intézmény tetején működnek majd a napelemek.