Szijjártó: keletre kell nyitni

Érdemes a keleti piac felé nyitniuk az egri borászoknak, elsősorban a komoly vörösborok és a karakteres fehér borok iránt van kereslet Kínában – fogalmazott Szijjártó Péter Egerben. A külügyi és külgazdasági államtitkár szerint az egri bikavér és az egri csillag indulhat legnagyobb eséllyel a keleti piacon.

Ingatag lábakon álltak az ország nemzetközi gazdasági kapcsolatai 2010-ben, a kormányzás átvételekor – mondta Szijjártó Péter Egerben. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az egri borvidék borászaival találkozott szerdán, hogy a hazai borágazat export lehetőségeiről egyeztessenek. Szijjártó elmondta: a kormány arra törekszik, hogy 2018-ra a magyar export harmada Európán kívülre tartson. Hozzátette: elsősorban kelet felé nyitna a kormány, legyen az Kína, az Arab világ vagy éppen a nyugat-balkáni térség. Az államtitkár szerint mindez igaz a hazai borokra is, a gépipar és a mérnöki szolgáltatások mellett a borágazat lehet a hazai export egyik zászlóshajója.
Szijjártó Péter azzal indokolta a keleti boros piacok meghódítását, hogy míg szűkebb hazánkban 1 euró/literes áron értékesítik termékeiket a hazai borászok, addig Kínában 3-6 eurót is érhet a nedű literenként. A kínai konyhához egyébként elsősorban a komoly vörösborok passzolnak, de a karakteres fehérborokat is keresik keleten. Ez – mint mondta – az egri bikavérnek és az egri csillagnak is kedvezhet.