Az ellenségeskedés helyett a békét keresik

Szükség van nyitottságra, a szomszéd népek megismerésére – ezt Surján László, az Európai Parlament alelnöke mondta. Az alelnök arról beszélt: Magyarországnak is sok jogos sérelme van, de azt is meg kell nézni, milyen hibákat követtünk el. Pártoktól független mozgalmuk, a Charta XXI. az ellenségeskedés helyett a békét keresi.

Kampányidőszak van, ő maga is kampányol, csak nem az előttünk lévő két választásra – mondta Surján László, az Európai Parlament alelnöke. Úgy látja: olyan témákkal kell foglalkozni, amelyek Magyarország szempontjából kulcskérdések – ilyen például az alelnök szerint a szomszédainkkal való kapcsolattartás. Surján László arról beszélt: mi, magyarok sok sérelmet hordozunk magunkban, nem dolgoztuk még fel, hogy közel száz éve darabjaira hullott az ország. A sérelmeket jogosnak nevezte, de arra is felhívta a figyelmet: meg kell nézni azt is, milyen hibákat követtünk mi el. Előre az vezet, ha mindenki elismeri, hogy hibázott.
Az összefogást tükrözi az unió hétéves költségvetése is, e nélkül nem sikerült volna megvédeni például a mezőgazdasági támogatásokat. Surján László úgy látja: szükség van nyitottságra, a szomszédok megismerésére, egy pártoktól független civil mozgalomra, amely a békét keresi. Ilyen a Charta XXI. mozgalom. Eger ebben példát mutat – hangsúlyozta az Európai Parlament alelnöke –, a testvérvárosi kapcsolatok is ezt a célt szolgálják.