Munkagépek a Várban

A megfelelő ütemben zajlik az Egri Vár felújítása. Munkagépek dolgoznak a vár több területén, a teljes közműcserével hamarosan végeznek. A nagyszabású, közel 2 milliárdos projekt többi között épületrekonstrukciókat, új kiállítóterek kialakítását, tanösvény építést és audiovizuális fejlesztést is tartalmaz.

A három kereszt helyett most markoló díszeleg az egri vár Szép-bástyáján. A munkagép annak a kilátónak a kialakításán dolgozik, ami része a vár felújítását magában foglaló nagyszabású beruházásnak. A keresztek természetesen visszakerülnek majd a bástyára és a közműcsere után a jelenleg feltúrt helyszíneket is hamarosan visszaállítják eredeti állapotukba.

Az 1,7 milliárd forintos beruházás révén megújul a látogatók elől jelenleg elzárt Török-kert, kiépül a várfalsétány, az egykori fegyvertárat pedig rekonstruálják, interaktív kiállítóhellyé alakítják. A munkálatok során a felszínre bukkantak olyan kövek, amiket az egykori székesegyház falából használtak fel a várfal megerősítéséhez a török időkben. Ezeket a maradványokat nem fedik el, a fegyvertár kialakításánál az installáció részeként használják fel.
A várfal sétányon tanösvényt alakítanak ki, a munkagépek már megtisztították a területet, hamarosan megkezdődik a kertészeti rendezés.

A beruházás megfelelő ütemben zajlik, májusra várhatóan végeznek a környezetrendezési projektelemekkel- mondta Csillag Tamás projektmenedzser.

Az építkezések után, nyáron az új turisztikai attrakciók kialakításával folytatódik a munka, a Titkos földalatti világ projekt keretében például egy, az egri vár ostromait és az Egri Csillagok eseményeit bemutató audiovizuális kiállítás is készül.