Emléktáblát avattak

Dr. Debreczeni Sixtus ciszterci paptanár tiszteletére helyeztek el emléktáblát a Széchenyi út 58. szám alatti épület homlokzatán. Az emléktáblán olvasható felirat szerint az egri hitéletért sokat dolgozó plébánost hatvan évvel ezelőtt a Széchenyi úton elgázolták.

Illyés Gyula versével kezdődött Dr. Debreczeni Sixtus ciszterci atya emléktáblájának avatása. Az egykor Egerben élő atya hatvan évvel ezelőtt hunyt el.
Debreczeni Sixtus székesfehérvári születésű pap volt, tanulmányokat végzett a Sorbonne-on és Bolognában is. A negyvenes évek végén került Egerbe plébánosnak, és itteni évei alatt nagyon sokat tett az egri hitéletért.1954.február 21-én, egy vasárnapon, az akkor harminchat éves papot állítólag rendőrségijárművel elgázolták. Tikovics Ernő, a Szent István Rádió szerkesztő-riportere megemlékezésében kiemelte: dokumentumok nincsenek arra, hogy szándékos gázolás történt, de tanúk vannak, és maga a plébános is emlegette, hogy korábban kétszer már az életére törtek. Az emléktáblát nem messze a tragédia helyszínétől helyezték el.
Csák György gimnáziumi tanár, az atya egykori tanítványa meséli a tragédia napjának szemtanúk által elmondott történetét. Csák György a tragédia délelőttjén még találkozott az atyával, később kutatni kezdte a tragédia körülményeit. Mint mondta, már az ötvenes évek elején sem nézték jól a Sixtus atya munkásságát.
A ciszterci atya emléktábláját az Egri Városszépítő Egyesület kezdeményezésére helyezték fel a Széchenyi út 58. szám alatti épület homlokzatára.