Nyisd ki a világot!

A “Nyisd ki a világot!” programsorozat a három észak-magyarországi megye könyvtárainak összefogásával, uniós és állami támogatással még 2012. novemberében indult az oktatás támogatására az olvasáskultúra fejlesztésére. A közel másfél év alatt 16 ezer résztvevője volt a könyvtárak által szervezett programoknak. Az egri projektzáróra, az “Észak-Magyarország, szeretlek!” vetélkedőre a programok legaktívabb résztvevői kaptak meghívót.

Az uniótól és a magyar államtól közel 47 millió forint támogatást nyertek a programban résztvevő könyvtárak. A régiós programnyitót egyszerre tartották 2012 novemberében Egerben és Salgótarjánban, amikor általános és középiskolás diákok költöztek estére a könyvtárba. A Bródyban Szécsi Zoltán volt a meghívott vendég. Többek között ennek köszönhetően nyílt meg az ország első Pláza Könyvtára Egerben, nyáron a strandon a Strand Könyvtár, de azt lehet mondani, hogy minden napra jutott valamilyen program. Több mint 16 ezer résztvevőt szólítottak meg a pályázat során a három megyében, Hevesben, Nógrádban és Borsodban.
Az egri projektzáró rendhagyóra sikeredett, ugyanis régiós vetélkedőt szerveztek Észak-Magyarország szeretlek! címmel, amelyen a három megyeszékhely, vagyis Miskolc, Salgótarján és Eger könyvtárának csapatai és a segítők vettek részt. A vetélkedőt a Heves megyei csapat nyerte a nógrádiak és a borsodiak előtt. A régió legtöbbet olvasó települése Feldebrő lett, amiért könyvjutalom járt a helyi könyvtárnak, de most zárult több verseny is. Ezeknek a díjait is a projektzárón adták át.