Eger visszakaphatja a Kutatóintézetet?

Borászokkal és az Eszterházy Károly Főiskola képviselőivel tanácskozott Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter kedden, Egerben. A jelenlévő szakemberek kifejezték azt az igényüket, hogy a Borászati Kutatóintézet ismét egri irányítás alá kerüljön.

Az új földtörvény, a bormarketing és az agár képzés helyzete is téma volt azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol egri borászokkal találkozott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A szakmai egyeztetésen részt vett Kiss Eliza miniszteri biztos, Nyitrai Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő és Habis László polgármester is.
A helyi résztvevők közül többen a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet sorsáról érdeklődtek a miniszternél, az intézmény ugyanis jelenleg a gyöngyösi főiskolához tartozik. Fazekas Sándor biztosította a jelenlévőket, törekvései arra irányulnak, hogy Egerhez kerüljön a Kutatóintézet irányítása.
A tanácskozáson szó esett az egri, védett eredetű borok helyben palackozásáról, valamint a borászok kormányzati segítséget kértek az olasz és kínai piacokra való sikeres kijutáshoz. Habis László polgármester egy átfogó vidékfejlesztési stratégiát, az Eszterházy Károly Főiskola munkatársai által készített, megújuló energiákat középpontba helyező programot ajánlott Fazekas Sándor miniszter figyelmébe. A polgármester rámutatott a külterületi utak fejlesztésének szükségességére is.
A résztvevők közül többen felhívták a figyelmet az agrár képzések fejlesztésének szükségességére, szót emelt a témában Habis László is.
Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter válaszában elmondta, hogy gyakorlatorientált, versenyképes szakképzés és agrár felsőoktatás létrehozása a cél. Az átalakítási folyamat mindkét területen elkezdődött.