Agrárgazdasági fórum

A falugazdász-hálózat működése, az osztatlan közös földtulajdon megszüntetése, a helyi földbizottságok megalakítása – többek között ezekkel volt problémájuk azoknak a küldötteknek, akik részt vettek azon a szakmai tanácskozáson, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott. A fórumon az elnök többek között a közös agrárpolitika tervezéséről, a kamarai szolgáltatásokról beszélt.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tartott Demjénben. Az elnök szerint a tanácskozásnak az a legfőbb célja, hogy a kamara átalakítása során szerzett tapasztalatokat a tagok és a küldöttek megbeszéljék, a legfontosabb problémákat megvitassák.
Az elnök többek között beszélt a kamara egységes gazdatámogató rendszeréről, a NEGTáR programról, a falugazdász-hálózat működtetéséről, az őstermelő igazolvány ingyenessé válásáról, mely mellé a gazdák különböző kamarai szolgáltatásokat is kapnak majd. Szó esett arról is, hogy szeretnék segíteni a gazdálkodókat a százmillió forint alatti pályázatok megírásával, utógondozásával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának jelenleg 350000 tagja van, a megyében 7500 a regisztrált tagok száma. 95 települési agrárgazdasági bizottság segíti a gazdálkodók munkáját, különböző szolgáltatásokkal.
A fórumon a küldöttek hangsúlyozták: a kamarának az ő érdekeit kell képviselniük. A gazdálkodók különböző kérdésekre várták a választ a megbeszélésen, ilyenek voltak a NAK-hoz került falugazdász-hálózattal, a földbizottságok munkájával, a tagdíjrendszerrel, vagy az állami termőföldek eladásával kapcsolatos kérdések. A fórumon a küldöttek hangsúlyozták: a kamarának a tagok érdekeit kell képviselnie.