Szabadon engedték a nagykócsagot

Meggyógyult, így szabadon engedték azt a nagykócsagot, melyet egy kiránduló talált meg egy hete az Egerszalóki-tónál. A beteg madárból közel húsz mételyt szedtek ki a Hortobágyi Madárkórházban.

A madárgyűrű felhelyezése után vízre tették azt a nagykócsagot, amelyet egy kiránduló talált meg egy héttel ezelőtt az Egerszalóki-tónál. A madár nem tudott elrepülni társaival, így a Bükki Nemzeti Park munkatársai befogták és elvitték a Hortobágyi Madárkórházba. Mivel a madár szája véres volt, eleinte arra gondoltak, horgot nyelt, de a röntgenvizsgálat ezt cáfolta.
Dr. Déri János hozzátette: bár az antibiotikumos kezelés után gyógyultnak mondható az állat, az étvágya még nem tért vissza, de most, hogy újra a természetes közegében van, ez sem lesz gond.
Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park őrkerület-vezetője elmondta: a téli időszakban nagyobb számban találnak sérült, legyengült madarat.
Hozzátette: mára Magyarországon megnőtt a nagy kócsagok száma, körülbelül 1500 pár költ jelenleg, főképp az Alföldön. Ez a madár rövid távú vonuló, vagyis az állomány nagy része a Földközi-tengerhez vonul télen, de egyre gyakrabban látni itthon áttelelő példányokat is.