Parasport: magyar-azeri együttműködés

Együttműködési megállapodást írt alá az Azeri és a Magyar Paralimpiai Bizottság az egri látássérült cselgáncs Európa-bajnokság zárónapján. Pénteken, a csapatverseny és a junior világjátékok küzdelmeiben nem volt magyar érdekelt, ennek ellenére elmondható, hogy a magyar válogatott kimagaslóan szerepelt. Mindhárom induló bronzérmet szerzett.

Szabó Nikolett bronzérme után csütörtök délután, illetve este Burányi Flóra és Vincze Gábor is tatamira lépett, mindketten a bronzéremért küzdhettek. Burányi legjobb eredménye korábban egy 5. hely volt, de azt még az ifjúságiak között, 48 kg-ban érte el. Most súlycsoportot váltva az 57 kg-os felnőtt mezőnyben, hazai pályán bizonyított. A bronzmeccset megnyerte. A már a sydney-i olimpián is induló 81 kg-os Vincze Gábor bordasérüléssel vállalta a bronzmeccset, amit ipponnal nyert. Mindhárom magyar bronzérmes lett.
A zárónapon a magyar és az azeri paralimpiai bizottság képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. Magyar részről Gömöri Zsolt, elnök hangsúlyozta, több stratégiai partnere van a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, de nemzetközi szinten ez az első.
Ilgar Rahimov, az Azeri Paralimpai Bizottság elnöke kiemelte, országa aktívabb szerepet szeretne betölteni a sportdiplomácia terén. A londoni paralimpián sikerült jó kapcsolatot kiépíteni a magyarokkal. Ezt kívánják folytatni például közös edzőtáborok, szakmai fórumok szervezésével.