Adózás és költségvetés

A 2014-es költségvetési javaslat irányelveiről, az önkormányzatok jövő évi költségvetésének tervezéséről, a helyi adóztatást érintő jogszabályváltozásokról hallhatnak többek között előadást a XIV. Önkormányzati Költségvetési és Adókonferencia résztvevői. A háromnapos rendezvényre több mint háromszáz vendéget várnak.

Az önkormányzatok költségvetési konferenciáját 1997-ben rendezték először, 2004 óta folyamatosan Eger ad otthont a rendezvénynek. 2009 után szünetelt a szakmai találkozó, de az önkormányzatok kezdeményezésére idén újra megszervezték, főképp az önkormányzatokat ért jelentős változások miatt. A szakmai rendezvény kibővült, már nemcsak az adózás köré szerveződik a program, hanem a költségvetési, számviteli témák is napirendre kerülnek. Az idei rendezvényen szó lesz például arról is, hogy várhatóan 2014-től átalakul az államháztartási számviteli rendszer, és ez a változás hogyan érinti majd az önkormányzatokat. Emellett egyéb szakmai témákról is hallhatnak előadást a résztvevők.
Habis László polgármester beszédében elmondta, hogy a város bevételének 74 százalékát teszik ki a az önkormányzat által beszedett, és helyben maradó adó- és adójellegű bevételek, melyek közül a legjelentősebb a helyi iparűzési adóból befolyt jövedelem. A jövő évi változásokról szólva többek között kiemelte: 2014-ben nem lesz adóemelés és a magánszemélyek telekadóját pedig eltörölte az önkormányzat.
A szakmai rendezvényen részt vett Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár is, aki a jövő évi költségvetési javaslatról beszélt. Mint mondta: az ország számára a legnagyobb problémát többek között a magas államháztartási hiány, az alacsony foglalkoztatás, az alacsony születésszám jelenti, így a cél ezeknek a problémáknak az együttes megoldása. Hozzátette: várhatóan az államadósság mértéke a jelenlegi 79,8 százalékról 79,2 százalékra csökkenhet.