Plusz egymilliárd a belváros-rehabilitációra

Több mint 1,1 milliárddal emelte meg a kormány a belváros-rehabilitáció elszámolható közkiadását – ezt Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Habis László polgármester jelentette be. A projekt összköltsége így eléri az 5,2 milliárd forintot, a támogatási arány pedig a 74%-ot. Habis László polgármester azt is elmondta: ezt a plusz egymilliárdot a közterületek fejlesztésére fordítják, összesen 20 ezer négyzetmétert burkolnak le természetes kővel, a Dobó téren egy szintbe süllyesztett, számítógép által vezérelt szökőkutat is kialakítanak.

Rendkívüli sajtótájékoztatót olyankor szoktak tartani, amikor nagy jelentőségű, váratlan eseményről van szó – mondta Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő. Majd hozzátette: a mostani sajtótájékoztatót egy pozitív döntés indokolja. A kormány a napokban döntött arról, hogy több mint 1,1 milliárd forinttal megemeli az egri belváros-rehabilitáció elszámolható közkiadását. A határidő: azonnal.
Nyitrai szerint Eger úgy újul meg, hogy közben megőrzi régi értékeit, hagyományait. Így most már a projekt összköltsége eléri az 5,2 milliárdot, a támogatási arány pedig a 74%-ot. A belváros megújítása hozzájárul a város élhetőbbé tételéhez.
Habis László polgármester kiemelte: a közterületek fejlesztését az unió 85%-os támogatási intenzitással segíti elő. A plusz támogatást is erre kapta a város.
A 7400 négyzetméteres Dobó tér mellett még másik három tér, a Gárdonyi, a Végvári vitézek tere és az Eszperantó sétány közösségi tere is megújul. Ez utóbbi három tér együttesen Dobó tér nagyságú. Összesen húszezer négyzetméter területet burkolnak majd természetes kővel. A patakvölgyet lépcsősre alakítják ki, a Dobó téren pedig egy számítógép által vezérelt szökőkutat építenek. A területet akadálymentesítik is, kicserélik a közműveket. A beruházást várhatóan jövő év nyarán, kora őszén fejezi be a város.