Csak a teste – átadták a felújított Gárdonyi-sírt

Átadták és felszentelték Gárdonyi Géza felújított sírját. A mostani sírdombot húsz éve alakították ki, ez alatt az idő alatt egyre rosszabb állapotba került. Idén döntöttek úgy, hogy felújítják. Két civil szervezet, az Eger Vára Barátainak Köre és az Egri Városszépítő Egyesület szervezte a gyűjtést és a munkát. Tizenhat vállalkozás, szervezet segített – többnyire munkával és anyaggal. A felújításhoz hozzájárult a ciszterci rend és a Gárdonyi Géza Gimnázium is.

Jegenyefát ültettek a Múzsák Ligetében – ezzel kezdődött a megújult Gárdonyi-sír átadása. A sírnál Nyitrai Zsolt országgyűlési úgy fogalmazott: a jegenye felfelé nő, keresi a napot, szilárd és kitartó, mint Gárdonyi. Majd azt mondta: régi adósságukat törleszteni gyűltek össze az egriek: Gárdonyinak, Magyarországnak és önmaguknak is tartoztak. A Gárdonyi-emlékév sok programmal ismét az egri és az országos köztudat részévé tette az Egri csillagok íróját. Az író halála után egy ciszterci szerzetes kezdeményezte a sír megépítését, most a megújításban is jelentős szerepet vállaltak – Nyitrai Zsolt erre a folytonosságra is felhívta a figyelmet. A sírra a Csak a teste felirat került, az országgyűlési képviselő szerint ezen a napon itt volt a lelke is.
Eger büszke örökségére; történelmi város, de egyben megújuló is – így látja Rázsi Botond alpolgármester. A megújulás kulcsa szerinte az: tudni, kik vagyunk, mivel rendelkezünk. Dobó István megvédte Eger várát, Pyrker megmentette a pusztulástól, Gárdonyi Géza pedig csillogóan tündöklővé tette Eger nevét egész Európában – ezt dr. Ternyák Csaba egri érsek mondta. Gárdonyi a szabadság szerelmese volt, erről szól az Egri csillagok is, az író szabad volt a város, az egri polgárok, a vár számára.
Dékány Árpád Sixtus zirci apát saját élményeiről, az Egri csillagokról, Dobóról beszélt. Látszik, hogy Gárdonyi pedagógus is volt – fogalmazott –, hiszen Dobó a vele küzdőket és a jövő nemzedékét is tanítja. Gárdonyi vállalta a hívő ember útját.
Különleges évnek nevezte Sós István, az Egri Városszépítő Egyesület elnöke az ideit, a sír felújítását pedig a 31 éves egyesület életében az egyik legjelentősebb feladatnak.
Méltó módon emlékeztünk Gárdonyira idén – véli Román Gáborné, a várbaráti kör elnöke. Egy Gárdonyi-gondolatot emelt ki: mindig az a jó, amit szeretettel művelünk.
A sírhelyet húsz éve alakították ki, egyre rosszabb állapotba került. Két egri civilszervezet, az Eger Vára Barátainak Köre és az Egri Városszépítő Egyesület fogott össze, hogy felújítsák. Mozgósították a várost. Többnyire nem pénzt kaptak, hanem munkát és anyagot.
A Gárdonyi-emlékév alkalmából új kerítést, keresztet készítettek, felújították a sírhoz vezető lépcsősort. Rendezték a környékét is, gyeptéglával burkolták a dombot, kivágták az elöregedett fákat. Tizenhat vállalkozás, szervezet segítette a munkát. Az ünnepségen a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium diákjai adtak műsort, majd Dékány Árpád Sixtus zirci apát felszentelte a sírt.