„Tilolástól mángorlásig”

A szövés és a kenderfeldolgozás hagyományaival ismerkedhettek meg az érdeklődők a Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik programján. A Tilolástól mángorlásig – Vászonneműk a szekrény mélyéről elnevezésű palóc népművészeti tárlatban fellelhetőek a vászonlepedők, kelengyék, díszes vőlegényingek is. Az érdeklődők a szövést is kipróbálhatták az elmúlt hétvégén.

Heves megyében nagy hagyományai vannak a szövőkultúrának. Az 1950-es évekig minden háznál fellelhető volt a szövőszék, amikkel a vászonlepedőket, a törölközőket, a ruhaneműket és a kelengyéket készítették. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának kísérő programjában az érdeklődők megismerhették a szövés és a kenderfeldolgozás hagyományait.
Ezen kívül a szövőszékkel díszítették a vőlegényi ingeket, a sátorlepedőket, a kelengyéket, de mielőtt eljutottak volna a szövésig és díszítésig hosszú folyamat volt a kenderfeldolgozás. Az ültetés és kiszedés után októbertől februárig fonták a kendert, majd farsangtól húsvétig megszőtték a vásznakat, amiket a Palóc népművészet elnevezésű állandó kiállításban is láthatunk a Dobó utcában.
A Dobó István Vármúzeum programjában a Kenderből vászon című filmet is megtekinthették az érdeklődők, de ezen kívül ki lehetett próbálni a szövőszéket és meg lehetett ismerni a különböző vászondíszítő motívumokat.