Nyitott bíróságok

Az Európai Tanács Miniszteri Bizottságának döntése alapján minden év októberében rendezik meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Ehhez kapcsolódva nyílt napot szervezett az Egri Törvényszék, amelyen 11 egri oktatási intézmény 140 diákja vett részt. A Gárdonyi-év tiszteletére perszimulációban adták elő az író egyik novelláját.

Az Európai Unióban 2003-ban hirdették meg a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját. Ehhez kapcsolódóan az Egri Törvényszéken 2004 óta szerveznek nyílt napot – mondta megnyitó beszédében dr. Nyíri Beáta, az Egri Törvényszék elnökhelyettese. A Nyitott Bíróságok program elmúlt tíz éve alatt most fogadták a 1000. látogatót, akit sorsolás útján választottak ki. A 11 iskola 140 diákjából az Egri Keri tanulójának, Ladányi Attilának kedvezett a szerencse, aki egy kis ajándékcsomagot vehetett át.
Dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnöke kiemelte, fontos, hogy mindenki megismerje, hogy hogyan működik a magyar igazságszolgáltatás, illetve hogyan válhat valaki bíróvá.
A tájékoztató után a Gárdonyi-évhez kapcsolódóan az író Dugóhúzó című bűnügyi novellájának a 21. századi perszimulációját adták elő a bíróság munkatársai.
Mint elhangzott, Gárdonyi bűnügyi tudósítóként sokszor járt Szegeden és Egerben is bírósági tárgyalásokra. Nem egy művéhez így gyűjtött anyagot.