Néprajzi konferencia

A palóc hímzés mai használatáról, a gömöri bútorok jelképeiről és egy több mint százéves papírszínházról is hallhattak többek között előadást néprajzkutatók a várban szervezett szakmai konferencián. A program előadói a Heves megyében zajló néprajzi kutatásokat mutatták be.

Néprajzi kutatások Heves Megyében címmel rendeztek tudományos konferenciát a Dobó István Vármúzeumban. A résztvevő néprajzkutatóknak a Heves megyei múzeumokban és az Eszterházy Károly Főiskolán dolgozó szakemberek számoltak be kutatási eredményeikről.
A szakemberek előadást hallhattak például arról, hogy a palóc néphímzést hogyan alkalmazzák ma a textileken az iparművészek.
Ezenkívül szó esett még többek között az egri fertálymesteri közösségekről és a gömöri bútorok jelképeiről, de beszámoltak a vármúzeum új szerzeményéről is: áprilisban egy XIX. század végéről származó papírszínházzal gazdagodott a múzeum játékgyűjteménye. A játékot egy családi hagyatékból vásárolta meg a Dobó István Vármúzeum. Az észak-magyarországi megyékből érkező néprajzkutatóknak szánt konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Néprajzi Munkabizottsága szervezte.