Alkotóház és művésztelep

A Vitkovics-ház az alkotás, a fiatalok és felnőttek háza kíván lenni-hangzott el azon a sajtótájékoztatón, mely az intézmény funkciójáról, programjairól számolt be. A Vitkovics-ház ez év áprilisában került az Egri Kulturális és Művészeti Központhoz, a tervek szerint az intézmény munkatársai kulturális programokat, művészeti műhelyeket szerveznek majd a Vitkovicsban. Első programjuk A nagy rajzolás néven ismert világkampányhoz kapcsolódik, mely rajzolásra csábítja a közönséget.

Korábban múzeumpedagógiai foglalkozásokat szerveztek a Vitkovics-házban, mostantól alkotóháznak és művésztelepnek szánja az épületet az Egri Kulturális és Művészeti Központ. Az intézmény áprilisban kapta meg a Vitkovics-házat, az átállás után idén októbertől indulhatnak a tervezett programok.
A ház programjait A nagy rajzolás elnevezésű kampánnyal indítják. Az ötlet több mint tíz évvel ezelőtt indult el Angliából, októberben tizenöt ország kapcsolódik a kampányhoz. A program célja: rajzolásra buzdítani a résztvevőket, megismertetni mindenkivel az alkotás örömét. Egerben október 16-a és 26-a között szervezik A nagy rajzolás programjait, a kampány idei témája a jövő lesz. Ebben a hónapban kiállítás is nyílik a Vitkovicsban: „földre néző szemek, égre néző lélek” címmel a Gárdonyi-év ihlette alkotásokat mutatják be, és átadják a Gárdonyi Év Tükrét, a Varkocs-tükröt is. A kiállítás megnyitója október 30-án, az író halálának emléknapján lesz a Vitkovics-házban.