Fenntartható modellrégió

Egy fenntartható modellrégió kialakításán dolgozik az Eszterházy Károly Főiskola. Német partnerével a megújuló energiaforrások helyi szintű felhasználására ösztönöz az egy éve elkezdett program. Az eddigi eredményeket szakmai fórumon összegezték a programban részt vevő szakemberek.

Huszonhárom település részvételével tervez meg egy energiatakarékos gazdálkodásra építő modellrégiót a főiskola. A környezettudatos energiagazdálkodásban élen járó Kasseli Egyetem szakemberei segítik a program kidolgozását. Ők is részt vettek a napokban, Egerben szervezett szakmai fórumon.
A konferencián a vidékfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett. Hangsúlyozta: fogékonynak kell lenni a változásokra, különösen az energiagazdálkodás területén. Elsősorban helyi szinten érdemes kidolgozni felkutatni és használni a megújuló energiaforrásokat.
A kutatás első egy éves periódusában egymáshoz látogattak a német és magyar felek, jógyakorlatokat cseréltek. A kutatás felénél az érintett települések adottságait mérték fel, a modellrégió kialakítása tovább folytatódik.