Hell Miksa Szimpózium

Nemzetközi szimpóziumot szervezett az Eszterházy Károly Főiskola Hell Miksa emlékére. A program előadásai ötvözték a tudományt és a művészetet.

Az Eszterházy Károly Főiskolán megtartott I. Nemzetközi Hell Miksa Szimpózium egy norvég kutató, Per Pippin Aspaas előadásával kezdődött, aki az első angol nyelvű tanulmányt írta Hell Miksa életéről. A norvég kötődés még Hell Miksa idejéből származik: a Líceum csillagásztornyának tervezője Sajnovics Jánossal Norvégiában figyelte meg az 1769-ben a Vénusz-átvonulást, de a tudományos kutatások mellett más megfigyeléseket is végzett.
Hell Miksa munkássága nyomán a szimpózium ötvözte a tudományt és a művészetet: előadás hangzott el a digitális kultúráról, majd Intuíció címmel a művészet és tudomány közötti átjárhatóságról nyílt kiállítása egy portugál képzőművésznek.
A szimpóziumot az Alkalmazható természettudományok oktatása a Tudásalapú Társadalomban címmel kiírt uniós pályázaton belül szervezte meg a főiskola.
Dr. Kovács Emőd hozzátette: ennek a fejlődésnek köszönhető az is, hogy felvették a kapcsolatokat külföldi, pl. finn és norvég egyetemekkel, ezért a mostani szimpóziumra is onnan érkeztek előadók.