Társadalomkritika léggömbökkel

Rendhagyó kiállítás nyílt a Kis Zsinagógában. Egy szentendrei művészházaspár léggömb-kompozíciót készített az épület egyik belső falára. Műalkotásuk nemcsak esztétikai élmény, üzenet is a társadalom számára.

Horror vacui, azaz irtózás az üres tértől. Ezt a címet adta első közös alkotásának Tóth Eszter és Csató Máté. A cím utalás egy képzőművészeti fogalomra, amely szerint a művészet nem tűri el az üres részleteket, felületeket. Ha az alkotásban a figurális ábrázolás üres helyet hagy, általában a művészek ornamentális díszekkel fedik be. A modern művészet már nem követi olyan szigorúan az elvet, a szentendrei művészpár most mégis olyan üres felületet keresett az országban, amely megihleti őket. Egerben a Kis Zsinagógában találták meg az ideális helyet.
Lufikból készült kompozícójuk, véleményük szerint nem csupán esztétikai élmény, szimbóluma az értéktelen, populáris kultúrának, az üres reklámoknak és a politikának. Műalkotásuk főszereplőjének Van Gogh-ot (van gogh) választották, akinek igazi értékét, tehetségét nem ismerték fel kortársai a divatos irányzatok világában.
Pacsika Rudolf képzőművész megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a művészeknek sikerült egy olyan katarzist generáló teret létrehoznia a Kis Zsinagógában, amely kibontja, nyitottá teszi a szakrális teret, a nézőket eljuttatja egy letisztultabb állapothoz, szemléletmódhoz. Van Gogh nemcsak képen, úgynevezett video-performance-ban is megjelent.
A kiállítás szeptember 20-ig látható a Kis Zsinagóga Egri Kortárs Kiállítótérben.