Közgyűlés – eredményesen gazdálkodott a város az első félévben

Jól gazdálkodott a város az első félévben – derül ki az első hat hónap számaiból. A közgyűlésen döntöttek cégalapításról, módosították több intézmény előirányzatát és 50 milliós működési támogatást szavaztak meg az Agria Volánnak.

Egerhez kötődő kiváló vizilabdázókat, a sportág segítőit köszöntötte a közgyűlés, a város nevében Habis László polgármester a napirendek tárgyalása előtt.
A testület ülésén módosították a költségvetést, a június végi főösszeg, 17,2 milliárd forint. A módosítás összege 3 ,2 milliárdot forint. A tavalyi pénzmaradvány 2,8 milliárd, központi támogatások 266 millió, közgyűlési döntések 12 millió, az intézményi módosítások 39 millió forinttal emelték a költségvetést. Így több mint 1,1 milliárd Ft-tal többet fordíthat Eger beruházásra, fejlesztésre a 2013-as évben – emelte ki Habis László polgármester.
Több rendezési terv módosításáról döntöttek a Hajdúhegyet, a déli iparterületet, a Hatvani városrészt és a Szépasszonyvölgyet érintően.
Az alapokmány változik a testület döntése szerint, a bizottsági ülésekről hiányzó tagok többszöri távollétét szankcionálják ezzel, a tiszteletdíj megvonásával. Császár Zoltán módosító indítványa szerint ez az igazolatlan múlasztásra vonatkozik.
Az első fél évben 7,5 milliárd volt a bevétel, a kiadás 6,5 milliárd volt – mondta el Habis László polgármester. Jelentős változások történtek a feladatellátásban, finanszírozásban, intézményfenntartásban, ezek még sok feladatot jelentenek a jövőben. Az első félévben nem kellett hitelt felvenni, 698 milliót törlesztett a város. Elindulhat az ipari park kármentesítése, mely az ipari park bővítését teszi lehetővé, 158 milliót nyert a város a Lenkey Iskola tornatermére , több mint 300 milliót bölcsődék felújítására. Több projekt előkészítése, közbeszerzési eljárása van folyamatban. Óvatos optimizmussal lehet értékelni a féléves gazdálkodást, eredményesen zárhatja a város az évet – mondta el a polgármester.
Állami adósságátvállalási programban vesz részt a város, 2,6 milliárdos tartozást engedhetnek el az összeg 7 százalékáért kedvező esetben – ez másfél éves kamatnak felel meg.
Elfogadta a testület az EVAT és cégei féléves beszámolóját.
50 milliós működési támogatást kap az Agria Volán a képviselők döntése szerint.
Új nonprofit társaságot alapít a Városgondozás Kft., mert a törvényi szabályozás szerint jövőre csak ilyen formában működő cég láthat el hulladékgazdálkodási közszolgáltatást.
Kormányrendelet írja elő vízkorlátozási terv megalkotását, egyhangúlag szavazta meg a testület az előterjesztést.
Módosították több intézmény előirányzatát, elfogadták a helyi iparűzési adó adózók rendelkezése szerinti célirányos felhasználásáról szóló előterjesztést.
Bővítették az Egri Kulturális és Művészeti Központ, illetve az óvodák létszámkeretét.
A képviselők tájékoztatást kaptak a város nyári kommunikációs kampányáról.