Béremelést kapnak szeptembertől a tanárok

Átlagosan 34%-os béremelésre számíthatnak a pedagógusok szeptember 1-jétől. Erről is döntött a parlament keddi ülésén. Most fogadták el a nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, az idei tanévtől új tantárgyak, új oktatásszervezés várható az iskolákban. A változásokról a Megyeházán tájékoztatták a megye pedagógusait.

Ezekről a változásokról tájékoztatták a megye intézményvezetőit. 2013 szeptemberétől lép életbe a nemzeti köznevelésről szóló törvény számos rendelkezése. Az új jogszabályokról dr. Madarász Hedvig közoktatás irányítási főosztályvezető-helyettes beszélt. Új tantárgyak, új oktatásszervezés várható szeptembertől az általános iskolákban. Az első és ötödik évfolyamon bevezetik a hit- és erkölcstan oktatást, de feladatokat ad a mindennapos testnevelés is. A 2013/2014-es tanévben minden nap lesz testnevelés órája az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamosoknak. Bevezetik a kötelező délutáni foglalkozást az általános iskolákban. Így a diákoknak legalább 16 óráig az intézményben kell maradniuk. Az új tanévtől az állam az 1-8. évfolyamokon felmenő rendszerben térítésmentesen biztosítja a tankönyveket a diákok számára. Így azoknak a tanulóknak, akik 2013 szeptemberében kezdik meg az első évfolyamot már nem kell fizetniük a tankönyvekért. A legfontosabb változás a pedagógus életpálya modell elfogadása. A parlament keddi ülésén döntött többek között a tanárok béremeléséről. Átlagosan 34%-al keresnek majd többet ősztől a pedagógusok.
Az Egri Tankerületben is kell változásra számítani szeptember 1-jétől. Az Egri Tankerületben 25 köznevelési intézményben 1700 pedagógus és 13 ezer diák kezdi meg a tanévet szeptemberben.