Földgyógyítók

Dobkoncerttel íjász- és lovasbemutatókkal várta az érdeklődőket Andornaktályán a Kurul Dobosok Kulturális és Hagyományőrző Egyesület. Napnyugta után szertűzzel és dobolással gyógyították a földet.

A gyermekeknek is kínált programokat a Földgyógyító Dobünnep Andornaktályán. Délelőtt gyermekszínház, délután többek között vándorsólyom bemutató várta őket. Kipróbálhatták, milyen solymásznak lenni és a pónilovakat is megülhették.
Az egész nap a ráhangolódást, a készülődést szolgálta. Ősi hagyomány szerint évente egyszer napnyugta után vissza kell adni azt az energiát a Földnek, amelyet elvettünk tőle. Ha nyolcezer dob szól, gyógyul a föld. Néhányan már napközben is dobolással készültek az esti szertartásra az úgynevezett szertűz gyújtásra és gyógyító dobolásra. A magyarság legősibb szokásaival is megismerkedhettek az érdeklődők, számos íjász és lovas bemutatót láthattak.
Az esemény szervezője a Kurul Dobosok Kulturális és Hagyományörző Egyesülete is dobkoncertet adott. Andornaktálya polgármestere is tagja az egyesületnek.
Az este fő programja a szertűzgyújtás és a gyógyító dobolás volt.A résztvevők dobszó kíséretében kézen fogva járták körbe a máglyát, és a sámán útmutatásait, intelmeit hallgatták.