Végvári Vigasságok

Bár csütörtökön már elkezdődött, hivatalosan péntek este nyílt meg a XVIII. Végvári Vigasságok. A gyerekek kézműveskedhettek vagy a Gárdonyi kuckóban játszhattak. Török, magyar, német, francia vitézek és zsoldosok telepedtek meg a várban. Ropogtak a fegyverek, és a nézők is kipróbálhatták: milyen lehetett pikával harcolni.

A Gárdonyi kuckóban az ostrom 38 napját elevenítették föl stratégiai játék segítségével a gyerekek, egy másik sátorban címert tervezhettek maguknak. Eközben megérkeztek a zászlóforgatók, a kapitány és Jumurdzsák, aki most is a gyűrűjét kereste.
A végvári vitézek egykoron menedéket nyújtottak a környéken élőknek – mondta Habis László polgármester. Úgy vélte: nagyszerű élményben részesül, aki ellátogat a Végvári Vigasságokra.
A megnyitón török és magyar vitézek, német tüzérek, francia zsoldosok vonultak fel, és mutatták be: készen állnak a harcra. A strázsamester vezényletével pikanér kiképzést tartottak, a nézők közül is verbuváltak leendő zsoldosokat. Maga Szulejmán szultán is megjelent a várban. A ruhája szegélyét megcsókolva lehetett megközelíteni. Áldásokat osztott. Aki nem hódolt előtte magától, azt vitték.
A török sereg felvonuláson mutatta meg az erejét. A csata előtt imádkoztak a hadiszerencséért.1552-ben ez kevés volt.