Célkeresztben a parlagfű

Júliustól már interneten is bejelenthetők a parlagfűvel fertőzött területek. A honlap Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal oldaláról érhető el. A parlagfű augusztustól virágzik, megyénkben a déli részeken, Káltól Hevesig, Vámosgyörktől Hatvanig a legelterjedtebb.

A parlagfű mintegy 900 ezer ember életét keseríti meg hazánkban augusztustól októberig. Olyan allergiás reakciókat okozhat, mint orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, valamint orr, garat és szemviszketés. Súlyosabb esetben akár asztma is kialakulhat. A gyomnövény július végétől bimbózik és augusztusban virágzik. Ilyenkor egyetlen példánya akár négy-ötezer magot is elszórhat. Épp ezért fontos, hogy időben védekezzünk ellene.
A jogszabály szerint a földtulajdonosoknak minden évben június 30-ig kell kiírtaniuk a parlagfüvet saját területükről. Ha ezt valaki nem teszi meg, belterületen 1 hektáron akár 750.000 forint bírságra is számíthat.
Júliustól már interneten is értesítheti a hatóságokat az, aki fertőzött terület talált. A parlagfű bejelentő rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról lehet elérni. Fontos, hogy a regisztráció után minél több adatot, minél részletesebb információt megadjon, és képet is feltöltsön a bejelentő.