Megmentett örökség

Lobbikiállítás – így nevezte Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke a várban megnyílt tárlatot. A vándorkiállításon az elmúlt másfél évtized olyan régészeti leleteit, tárgyait mutatják be, amelyek a nagyberuházásokat megelőző ásatásokon bukkantak elő. Készítésekor, tavaly figyelemfelhívásnak szánták a kiállítást, a politikusoknak kívánták bemutatni, hogy milyen örökség sorsáról döntenek. Szerintük az örökségvédelmi törvénynek olyannak kellene lennie, hogy a beruházások támogatása mellett a régészeti értékeket is meg tudják óvni.

A Kurul dobosok bemutatójával kezdődött a vár udvarán a Megmentett örökség című kiállítás megnyitója, majd a Dobó-bástyában folytatódott. A tárlatot a Magyar Régész Szövetség és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége közösen szervezte. Berecz Mátyás, a múzeum megbízott igazgatója azt mondta: a kiállítás egy összegzés, az elmúlt 15 év nagyberuházásain előkerült tárgyakon keresztül reprezentálják a leletmentő tevékenységet.
Gál Judit, a kulturális bizottság elnöke azt hangsúlyozta: Eger híres arról, hogy a múlt határozza meg a város életét.
Lassányi Gábor, a Magyar Régész Szövetség elnöke, a kiállítás kurátora arról beszélt, hogy ez egy figyelemfelhívó kiállításnak készült, vagy más szóval: lobbikiállításnak. Az volt a céljuk, hogy felhívják a politikusok figyelmét arra: milyen örökség sorsáról döntenek. Tavaly tavasszal született a kiállítás, amikor sok változás érte az örökségvédelmi munkát – mondta Lassányi. 2011 novemberében a parlament megváltoztatta az örökségvédelmi törvényt, még pedig úgy, hogy szigorú költség- és időhatárok közé szorította a nagy állami beruházásokat megelőző régészeti feltárásokat.
Először a Parlamentben mutatták be az anyagot, a vándorkiállítás minden fontos városba eljut. Egerben szeptember 8-áig látható. A bemutatott tárgyak, rajzok, fotók 8 ezer év történelméről adnak áttekintést, a Kárpát-medence első telepeseitől a török hódoltság koráig. Látható itt bronzból készült hun áldozóüst, tatárjárás kori kincslelet, honfoglalás kori ezüstveretek. A Dobó István Vármúzeum saját anyagaival is kiegészítette a kiállítást; szarmata temetők válogatott anyagával, valamint a Füzesabony, Guba-kúti újkőkori település tárgyaival.