Megelőzhető a Lyme-kór

Kullancsriasztó-szerrel, hosszú, zárt ruházattal és rendszeres, alapos önvizsgálattal megelőzhető a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és vírusos agyvelő gyulladás. Idén huszonhét Lyme-kór esetet rögzítettek megyénkben.

Júniustól augusztusig ezek az apró élőlények tartják rettegésben a kirándulókat. Az országos adatok szerint hazánkban száz kullancsból tizenkettő hordozza az ún. Lyme Borreliosis baktériumot, vagyis a Lyme-kórt. Megyénkben a fertőzött egyedek száma főleg az északi és a nyugati erdős területeken magasabb az országos átlagtól.
A szakemberek szerint meg lehet előzni a csípést és a fertőzést. A legfontosabb, hogy az öltözék mindig hosszú és zárt legyen és nem csak a bőrt, hanem a ruhát is be kell fújni kullancs-riasztó szerrel. A világos, pl. fehér ruházat viselése pedig abban segít, hogy könnyebben észrevegyük magunkon az apró állatot.
Ha valaki kullancsot talál, minél hamarabb távolítsa el egy kullancseltávolító csipesszel, nem baj ha az állat szájszervei a bőr alatt maradnak, mert azok nem fertőznek és idővel kilökődnek.
Ha a fertőzött kullancsot időben eltávolítják, antibiotikumos kezeléssel 2-3 hét alatt meggyógyul a beteg.