250 éves az Egri Polgári Lövészegylet

Az Egri Polgári Lövészegylet a második legrégebben alakult magyarországi lövésztársulatnak tekinthető a Budai Lövész Egyesület után. A Legányi úton található lőterük az alapítás óta, vagyis 250 éve a lövészeket, a lövész sportot szolgálja.

Az Egri Polgári Lövészegylet jogelődjét, a Polgári Lövésztársulatot 1763-ban alapították. A ma is hazánkban működő lövészegyletek közül ezzel az egri a második legrégebben alakult egyesület, de egyben az első, amelynek saját lőtere van, ráadásul még mindig az eredeti helyen, a ma Legányi útnak nevezett területen.
Egerben négy pálya található a Legányi úton. Az eredeti, 250 éve is használt pályát jelentősen átalakították. Itt 50 méteres versenyszámokat rendeznek. Mellette egy 50 és 25 méteres versenyekre is alkalmas, egy fedett 10 méteres lövölde légpisztolyoknak és légpuskáknak, illetve egy újabb 25 méteres pálya várja a sportolókat. Az Egri Polgári Lövészegylet jól bejáratott versenysorozata a KO-DE-KO Kupa. A harmadik versenyen a nemzetközi versenyszámokban az egri válogatott Takács Tibor standard, gyorstüzelő és sportpisztollyal egyaránt első helyezést szerzett.
A másik válogatott, a zalaegerszegi Szabó Béla minden éremből szerzett egyet. Ő a központi gyújtású pisztoly 30+30 lövéses versenyt nyerte meg.
A KO-DE-Ko kupa harmadik fordulójában összesen 101 nevezés érkezett a különböző versenyszámokra. A résztvevők között a fővárosi egyesületek versenyzőin kívül többek között győri, zalaegerszegi, szombathelyi és nyíregyházi indulók is voltak a helyi és környékbeli sportlövőkön kívül. A következő forduló augusztus 24-én, szombaton lesz.