HERMAN projekt – közös programok

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata az elmúlt években számos fejlesztést hajtott végre a településen található épített kulturális örökség hasznosítására és védelmére. Ezek után a hatékony működés és működtetés a fő cél. Ebben segíthet a Kulturális örökség menedzsment Közép-Európában elnevezésű projekt, amelyben a város konzorciumi vezetőként vesz részt további magyar, német, lengyel és olasz partnerekkel közösen.

A kulturális örökségvédelem nem csak az épületek felújítását jelenti, hanem utána lehetőség szerint funkciót is kell nekik találni, hiszen egy üresen álló régi épület is csak egy félig kész programot jelent. Szerte Európában találkozhatunk ezzel a problémával. Az Unió és a kormányok sokat áldoznak erre, de a legnehezebb dolog ezután a tartalommal való megtöltés. Elég csak Egerben a Gyertyás borok házára, vagy éppen a régi hármas iskolára gondolni. A 30 hónapig futó, 2014. decemberében záruló uniós HERMAN projekt városi szintű alkotóművészeti kísérleti projektje erre is keresi a megoldásokat. A Part Egri Kulturális, Ifjúsági és Környezetvédelmi Egyesület vezetésével egy városi alkotói művészeti menedzsmentet hoznak létre. Megpróbálják összegyűjteni azokat az intézményeket, egyesületeket, amelyek kiállítói térrel rendelkeznek.
Az üzemeltetők és művészek részéről régi vágy teljesülhet, hiszen egymást erősítve jelenhetnek meg így egyes kiállítások. E mellett közösen használható mobil kiállítói eszközpark beszerzését, közös kiadványok, portfóliócsomagok összeállítását is felvetették a fórum résztvevői.