Rekonstruálják Dobó arcát

Készül Dobó István arcrekonstrukciós szobra, A koponya háromdimenziós mására szakemberek építik fel az arcot. Azért is nagy jelentőségű ez a munka, mert korabeli ábrázolás nem maradt fent Dobóról – mondta a vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás. A szobrot az Ősök Napján adja át Egernek a Magyar Turán Alapítvány augusztusban.

A Magyar Turán Alapítvány páros években a Kurultájt , páratlan években az Ősök Napját rendezi meg. Az Ősök Napja a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb összevont ünnepe, ahol közös őseinkre emlékezhetünk – mutatta be az alapítványt Bíró András Zsolt, a civil szervezet elnöke. Itt, a bugaci Ősök Napján mutatják be augusztusban Dobó István arcrekonstrukcióját. Eger lesz a díszvendég.
2006-ban előkerültek Dobó István csontjai, ezeket a fővárosban vizsgálták, majd 2008 nyarán egy kis időre Egerben is bemutatták, amikor Dobóruszkára szállították haza. Bíró András Zsolt kiemelte: Dobó Eger jelentős személyisége. Szerinte az egri várkapitány érdemel annyit, hogy a mai ember megláthassa: hogyan nézett ki. Dobó arcát eddig nem ismertük, korabeli ábrázolás nem maradt fent róla – mutatott rá Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója. Egyetlen támpont van, a szarkofág fedlapja, amit a fia készíttetett.
Évinger Sándor, a Magyar Természettudományi Intézet Embertani Tárában dolgozó antropológus, főmuzeológus a módszerről azt mondta: a koponya egy háromdimenziós mására építik fel az arcot.
Az Ősök Napjára szánt adományokból végzik el az arcrekonstrukciót. A kész szobrot a Magyar Turán Alapítvány Egernek ajándékozza.