Széchenyi kártya program

Május 1-től 5 százalék kamattámogatással igényelhető a Széchenyi Beruházási hitel, valamint a Széchenyi Önerő és Támogatás Megelőző hitel. A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedvének növeléséhez-hangzott el az új hitelkonstrukciókat bemutató egri fórumon.

Ma Magyarországon tíz fejlesztésből kilenc esetében játszanak szerepet az uniós támogatások, ezzel szemben a hazai kis- és közepes vállalkozások nem mernek beruházni, mert sokszor hiányzik az önrész vagy a megfelelő banki finanszírozás . Ezen kíván a kormány és a KA-VOSZ segíteni a Széchenyi Kártya Programban a kisvállalkozások uniós pályázatának megvalósítását segítő önerőhitel és támogatást megelőző hitel kamattámogatásával-mondta Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai helyettes államtitkára Egerben.
A jelenlegi jegybanki alapkamatot meghaladó mértékű támogatásnak köszönhetően a magyarországi cégek kevesebb mint havi 0,4 százalékos kamattal juthatnak hitelhez a programban. A magasabb kamattámogatás a hitelszerződések futamidejének első három évében vehető igénybe- tájékoztatta a fórumon résztvevőket Szép Zoltán fejlesztési igazgató.
A megemelt kamattámogatásnak köszönhetően a cégek gyorsabban juthatnak az elnyert EU-s forrásokhoz, újra beindulhatnak az évek óta stagnáló beruházások- hangzott el a rendezvényen. Habis László polgármester hozzátette: a vállalkozásoknak nyújtható önkormányzati támogatásokat rendelet szabályozza, a „finomhangoláshoz” várják a cégek javaslatait, észrevételeit.