Történelmi emlékülés

Eger gazdasági és társadalmi fejlődése a török elűzése után – ez volt az idei történelmi emlékülés témája. Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa tizennegyedik éve szervez történelmi, tudományos ülést. Itt minden évben egy-egy Egerhez kapcsolódó, de kevésbé ismert korszakról, személyről esik szó. A középiskolásoknak kiírt pályázatot Nagy Bence, az Andrássy diákja nyerte.

Vissza kell nyúlni a történelembe, hogy a tanulságokat levonhassuk – kezdte a történelmi emlékülést dr. Renn Oszkár nagyprior. Idén a téma Eger gazdasági és társadalmi fejlődése volt a török kiűzése után. A szervező, Renn Oszkár azt mondta: nagyon ritkán érintik ezt a témát. Eger több mint ezeréves történelmében a városnak voltak hullámvölgyei és csúcsai, kevésbé sikeres időszakai, hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni – fogalmazott. Dr. Löffler Erzsébet Koháry István gróf pályáját mutatta be. Költő volt és hadvezér, egész életét az egyház és a hazája iránti elkötelezettség jellemezte. A törökellenes háborúk egyik legkiemelkedőbb magyar hadvezére részt vett Eger felszabadításában is, itt sérült meg. Dr. Löffler Erzsébet szerint Koháry életművét nem kezeljük a helyén. Eger gazdasági és társadalmi fejlődéséről Nemes Lajos, a levéltár nyugalmazott igazgatója tartott előadást.
Nagy Bence, Laczkó Vivien és Nagy Anna – az ő pályamunkájukat díjazta idén a Szent György Lovagrend Egri Nagypriorátusa. Ez volt a tizennegyedik emlékülés, tizenkettedik éve az előadások nyomtatásban is megjelennek.