A kultúra része-e a könnyűzene? – politikai kerekasztal a Music Hungaryn

Politikusokat hívtak meg kerekasztal-beszélgetésre a Music Hungary, az első magyar zeneipari konferencia második napján. A konferencián felmerült kérdéseket beszélték meg négy párt képviselőivel. Az LMP, az MSZP, a Fidesz és az Együtt- Párbeszéd Magyarországért abban egyetértett: az oktatás az alapja a közönség nevelésének és a tehetségek felkarolásának. Abban is megegyeztek: kár volt a PANKKK programot megszüntetni.

Az oktatás, a zenei tartalmak helye a médiában, a rendezvényszervezés jogi keretei, az ÁFA és a TAO – ezek voltak a legfontosabb kérdések, amelyek az első magyar zeneipari konferencián, a Music Hungaryn felmerültek. A zenészek, fesztiválszervezők, kiadók megfogalmazták azt is: tudatosítani kell, mi a szellemi tulajdon, és azzal is foglalkozni kell: mennyire működhet átláthatóként az iparág. Gerendai Károly szervező szerint el kell kezdeniük iparágként viselkedni, és olyan szabályozási környezetet kell megteremteni, amelyben iparágként sikeresen tudnak működni.
Nagyobb lesz a lobbierejük, ha az azonos területen dolgozók szerveződnek, így hiánypótló a Music Hungary – mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője. Kiemelt néhány kormányzati döntést, amely ezt a szektort támogatta: a fesztivál-ÁFA csökkentése, a médiatörvény, a 35%-os magyar zene kvóta bevezetése.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának vezetője szerint először azt kell elérni: a magyar kultúrpolitika szakítson a hagyományos, arisztokratikus kultúrafelfogásával. El kell dönteni azt, hogy a kultúra részeként kezeljük-e a könnyűzenét.
Nem szólhat bele direkt eszközökkel az állam a kultúrába, de nem szerencsés az sem, ha teljesen magára hagyja ezt a területet – mondta Schiffer András, az LMP vezetője. A középút híve: az államnak felelőssége van a kultúra örökítésében, segítenie kell az értékközvetítést.
Hogy mi az érték, nem a politikának kell megmondania – fogalmazott az MSZP elnöke, Mesterházy Attila. Úgy látja: a politika feladata a források biztosítása, a keretek kialakítása, a szakmai autonómia tiszteletben tartása, a versenyképesség fokozása.
A kerekasztal-beszélgetésen arról is szó volt: tovább kellene csökkenteni az ÁFÁT, bevonni a zeneipart is a TAO-támogatottak körébe. Egyetértettek a különböző pártok képviselői abban: az oktatás az alapja a közönség nevelésének, és abban is: kár volt a valamikor futó, a kortárs könnyűzenét támogató PANKKK programot megszüntetni.