Önellátó falu

Növényt termesztenek, állatot tenyésztenek a mátraderecskei közmunkások. 2011 óta közel száz helyinek ad mezőgazdasági munkát az önkormányzat a Start közmunkaprogramban. A helyben termeléssel a közeljövőben olcsóbbá válhat a közétkeztetés a településen.

Épp a borsót kapálják a közmunkások. Ebben a mátraderecskei parcellában paprikát, zöldborsót és paradicsomot is termesztenek a helyi óvoda és iskola konyhájára. A falu közmunkaprogramjában közel száz helyi dolgozik, 11 hektárnyi földterületen. Napi nyolc órát töltenek mezőgazdasági munkával.
A polgármester szerint megérte csatlakozni a programhoz 2011-ben. Azóta sokat spórol a település a helyi menza által felhasznált alapanyagokon, segély helyett pedig már fizetés jár a korábban munka nélkül maradt helyieknek.
A helyi sertéstelepen száznál is több disznót nevelnek. Ezeket egy húsipari cég dolgozza fel, így kerül a hazai hús helyi ovisok és iskolások asztalára. A program arra is ösztönzi a résztvevőket, hogy annak mintájára saját kertet gondozzanak otthon a helyiek.
Idén már gombát is termesztenek a parókia pincéjében. Ezen kívül tyúkok is érkeznek, melyeknek húsán kívül tojását is felhasználhatják. A program tovább bővül. Helyi óvodások is kipróbálhatják a növénytermesztést saját tankertjükben.