Megkezdődtek az írásbeli érettségik

Pénteken a nemzeti nyelvből tett vizsgával kezdődött, ma a magyar érettségivel folytatódott az írásbeli érettségi időszaka. Középszinten a szövegértési feladatok megoldása után három témából választhattak a diákok: érvelhettek egy lengyel filozófus esszéje kapcsán, elemezhettek egy Márai-művet, vagy összehasonlíthatták Berzsenyi és Vörösmarty egy-egy versét.

Hétvégén még meghatódva ballagtak a középiskolások, a mai napon már izgalommal várták az írásbeli magyar érettségi feladatait. Heves megyében közel négyezer fő kezdte meg a 2013. évi május–júniusi írásbeli érettségi vizsgákat, Egerben 2347-en érettségiznek. A középszintű magyar írásbeli vizsga első részében Gósy Mária nyelvész tanulmányához kapcsolódó szövegértési feladatokat oldottak meg a diákok. A feladatra adott idő többeknél kevésnek bizonyult.
A szövegalkotásnál három téma közül lehetett választani: Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik írását, Márai Sándor Árva című művének értelmezését, valamint Berzsenyi és Vörösmarty egy-egy versének összehasonlítását kapták a diákok.
Az emelt szintű írásbeli többek között Csokonai Vitéz Mihály életművéhez kapcsolódott. Idén a megyében több mint kilencszázan jelentkeztek emelt szintű érettségire, a magasabb követelményeknek évről-évre többen próbálnak megfelelni. Gönczi Sándor, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium igazgatója szerint a növekedés az egyre magasabb felvételi követelményeknek tudható be.
A magyar írásbeli vizsgák a mai napon rendben lezajlottak a város tizenhat oktatási intézményében. A további írásbeli vizsgákat május 27-éig, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 6-a és 13-a, a középszintűeket június 17-e és 28-a között rendezik meg.