Az élet rejtélyeinek feltárása – Egerben járt az indiai nagykövet

A modern tudományokról és az ősi bölcsességek kapcsolatáról tartott előadást India magyarországi nagykövete. Az indiai nagykövet nem először járt Egerben az Agria Universitas Egyesület és a főiskola politológia tanszékének meghívására. Előző előadásán Indiát mutatta be, most Az élet rejtélyeinek feltárása című könyvéről beszélt.

A Milyen a világ? sorozatot nyolc éve rendezi meg az Agria Universitas Egyesület és a főiskola Politológia Tanszéke. Indiával már többször foglalkoztak.
Maga az indiai nagykövet is tartott már itt előadást a hazájáról, India helyéről a XXI. században. Most Az élet rejtélyeinek feltárása című könyvéről beszélt. Ebben a modern tudományok és az ősi bölcsesség kapcsolatával foglalkozik.
Az ősi bölcsességek nagyon sok ötlettel és tanáccsal tudnak szolgálni számunkra, hiszen a múltban – akármennyire is egyszerűnek vagy primitívnek hívjuk hívjuk a múltat – ősatyáink is nagyon sok hasznos ötlettel oldották meg a mindennapi problémákat. A mai világban elég bonyolult rendszereket kreálunk saját magunknak, így egyre több problémát is generálunk. Egyszerűen vissza kellene nyúlni az ősi megoldásokhoz, az ősi bölcsességekhez – mondja Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete.
Kiemelt néhány nagy horderejű problémát, amelyekkel napjainkban szembesülünk. Ilyen a munkanélküliség, a társadalmi konfliktusok, az alultápláltság. Ha az ősi bölcsességeket figyelembe vennénk, sokkal könnyebben meg tudnánk oldani ezeket a problémákat – vallja az indiai nagykövet. Úgy tapasztalja: az európai emberek egyre nyitottabbak az ősi bölcsességekre.
Gauri Shankar Gupta nagykövetnek nem ez az első könyve. Eddig két verseskötete és egy Mongóliáról szóló könyve jelent meg.