Kárpát-medencei agrár és kereskedelmi iskolák tanácskozása

A magyar-magyar kapcsolatokról, az agrárszakképzésről tárgyaltak határon inneni és túli iskolák az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátó-ipari iskolában. A konferencián megemlékeztek a 115 éves az egri vincellérképzésről is.

A Rákóczi Szövetség, Eger és az egri Keri, amely a szövetség bázisiskolája már második éve rendez szakmai – tudományos tanácskozást a Kárpát-medence agrár- és kereskedelmi szakképzést folytató középiskoláinak. Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és itthonról összesen 14 iskola diákjai és tanárai vettek részt a szakmai programon. Az iskola igazgatója, dr. Vasas Joachim először a 115 éves egri vincellérképzésre emlékezett. 1898-ban nyitották meg az iskolát, 2003-ig működött önállóan, majd összevonták a kereskedelmivel. Agrárszakképzésben most több mint négyszázan vesznek részt.
Vissza szeretnék szerezni az agrárszakma becsületét, ezzel növelni a vidék megtartó erejét –mondta a vendéglátó iskola igazgatója. Vasas Joachim szerint, aki az agrárium jövőjéről gondolkozik, az létünkről, megmaradásunkról elmélkedik.
A magyar – magyar kapcsolatok ápolásáról Habis László polgármester azt mondta: az élet mindennapjaiban kell kapcsolatokat építeni, nem csak piros betűs ünnepeken. A tanácskozást idén kiegészítették az ifjú agrárvállalkozók találkozójával, megtartották a már tavaly bevált bor- és pálinkaversenyt is. Az iskolák 27 pálinkát és 33 bort neveztek. Ennyit kellett elbírálnia a két bizottságnak.