Isteni Irgalmasság Konferencia Egerben

“Legyetek irgalmasok, amint Mennyei Atyátok is irgalmas.” – Ez a szentírási idézet volt a mottója az Isteni Irgalmasság ötödik országos konferenciájának,amelyet szombaton rendeztek meg az egri Bazilikában. A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy 2000-ben -Szent Fausztina nővér magánkinyilatkoztatása alapján- II. János Pál pápa húsvét második vasárnapját jelölte ki az Isteni Irgalmasság ünnepére.

A találkozó imádsággal és körmenettel kezdődött. A résztvevők Szent Fausztina és Boldog II. János Pál pápa ereklyéi jelenlétében imádkoztak az irgalmas Jézushoz, majd körmenetben haladtak a székesegyházba, ahol dr. Katona István püspök nyitotta meg és méltatta konferenciát.
Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentbeszédében kiemelte: a Mennyei Atya végtelenül irgalmas hozzánk, arra kér, hogy tartsunk bűnbánatot és hozzá hasonlóan mi is legyünk irgalmasok, ne ítélkezzünk mások felett. A megbocsátás és az irgalom felemelik a lelket, ezekre a tulajdonságokra kitartó gyakorlással szert tehetünk. Emlékeztetett: ha valakit sérelem ér, a szemet szemért, fogat fogért elve alapján első reakciója a büntetés, a megtorlás. Nekünk azonban Isten irgalmát utánozva megbocsátónak kell lennünk embertársaink felé. A szentmise után előadások és tanúságtételek következtek. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius Afrikában végzett missziós szolgálatáról, az ottani emberek Istenhez való viszonyáról beszélt.
A záró ünnepi szentmisét Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálta, ezt követően lehetőség nyílt személyes imára a szív sebeinek gyógyulásáért.