Változások és kihívások

Intézményi változásokról, a Gárdonyi-év kulturális kihívásairól, a tavaszi programkínálatról tartottak sajtótájékoztatót a Forrásban az Egri Kulturális és Művészeti Központ szakemberei és Rázsi Botond alpolgármester. A legfontosabb változás a Művészetek Házát érinti: a korábban turisztikai és kulturális szerepet is betöltő intézmény kulturális feladatait a vár és az EKMK veszi át.

A Művészetek Háza kulturális, programszervező szerepe ezentúl megszűnik, a továbbiakban kizárólag a turisztikai marketinggel kapcsolatos feladatokat látja el. A szervezeti átalakítás során a vár átveszi többek között a Zsinagóga Galéria feladatait, a Végvári Vigasságokkal együtt szervezi majd a Történelmi Vigasságokat, folytatja a múzeumpedagógiai pályázatokat. Az Egri Kulturális és Művészeti Központhoz kerülnek többek között a Szépasszonyvölgyi-programok, az egri Advent megszervezése, a Vitkovics-ház működtetése, melyet alkotóházzá, művészteleppé alakítanak.
Rázsi Botond hozzátette: a döntést szakmai okok vezérelték. Egyrészt az a cél, hogy Eger turisztikai marketingje hatékonyabb legyen, másrészt a három kulturális intézmény, a könyvtár, a vár és az EKMK összefogásával, szervezeti és szakmai együttműködésével a város kulturális élete szervezettebbé váljon.
Kovács Katalin, az EKMK igazgatója az intézményt ért változások és a Gárdonyi Év kapcsán elmondta: nagyon sok feladat vár rájuk, ezek egyike lesz az Eger kis csillagai című darab felélesztése.
A korábban felére rövidített darabot most egészében szeretnék bemutatni Venczel Valentin rendezésében, a főbb szerepekre Sasvári Sándort és Herczeg Flórát kérték fel. A sajtótájékoztatón a tavaszi programkínálatot is ismertették az EKMK szakemberei, mely szerint többek között húsvéti vigalommal, kortárs képzőművészek kiállításával, zenei és ifjúsági programokkal várják a közönséget.