Készülnek a Civil Fórumra

A Civil Fórumra készülnek, emellett a húsvéti vigalom résztvevői is lesznek a civilek. A Civil Kerekasztal ülésén szó volt arról is: úgy tűnik, maradhatnak a Civil Házban, a költségvetésben biztosította ennek feltételeit az önkormányzat.

A közgyűlés érintetlenül hagyta a Civil Alap összegét – számolt be a városvezetés a Civil Kerekasztal ülésén. Összesen 5,7 millió forintértékben pályázhatnak egyesületek, szervezetek. A pályázatokat a Civil Alap Bíráló Bizottsága bírálja majd el.
Habis László polgármester azt mondta: nagy kérdés volt a Civil-ház üzemeltetése, egyelőre egy féléves megállapodást hoztak létre. A polgármester beszámolt azokról a változásokról is, amelyek az intézményeket érintik. A Zsinagóga Galéria a múzeumi szervezethez kerül, a Vitkovits-házat az EKMK üzemelte majd. Kérik a civilek véleményét majd a városi sportkoncepcióhoz is.
A civilek készülnek éves fórumukra. Tavaly 106 szervezetet hívtak meg. Idén is megkeresnek minden Egerben bejegyzett civil szervezetet.
Nyolc civil szervezet jelentkezett eddig, hogy részt vesz a húsvéti vigalom nevű programon. Egy-egy saját arculatuknak megfelelő asztallal jelennek meg. Napirend előtt szó volt még a pályázatokról. Bárdos Ferenc, az Életfa ügyvezetője egy a Norvég Alaphoz készülő nagyobb pályázatról számolt be, valamint arról: uniós pályázati menedzsereket képeznek, informatikai képzést indítottak. Pályázatot nyújtanak be a Civil-ház működtetésére is. Mácsár Beáta, a szabadidő szekció vezetője arra hívta fel a többi civil szervezet figyelmét: lehetőség van önkéntesek fogadására. A középiskolások már most keresik, hol végezhetnek önkéntes munkát, hiszen 2016-tól csak az kaphat érettségi bizonyítványt, aki 50 óra közösségi szolgálatot teljesített.