III. Transzbükki átkelés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága tavaly hirdette meg először azt a szakvezetett terepi tanulmányutat, ami a Bükk nyugati részének érdekességeit mutatta be az érdeklődőknek. Az idei, sorrendben harmadik Transz-bükki átkelés népszerűségét jelzi, hogy két órával a meghirdetés után már betelt a létszám, pedig most hatvanan vehettek részt a túrán. Az idei eseményen a Nemzeti Park fővédnöke, a hegymászó Erőss Zsolt és felesége is részt vett.

Ezúttal Szilvásváradról indult a túra és csakúgy mint tavaly, most is Felsőtárkányban ért véget. A Bükki Nemzeti Park részéről Bartha Attila természetvédelmi őr és Baráz Csaba oktatási referens beszélt az érintett terület föld-, állat, növénytani, geográfiai és kultúrtörténeti érdekességeiről. A túrán Erőss Zsolt, hegymászó, a Bükki Nemzeti Park idei fővédnöke is részt vett feleségével. Zsolt következő nagy túrája, március végén a Magyar Himalája expedíciók keretében egy újabb 8000-es csúcsra, a Kancsendzöngára vezet.
Az út egy része most is fokozottan védett, látogatók elől elzárt területen ment keresztül. A kis csapat most is felkereste Magyarország legmagasabban fekvő rombarlangját, a fokozottan védett Kőrös-barlangot, ahol az olvadás és fagyás váltakozása miatt érdekes, cseppkőre hasonlító jégalakzatok fogadták a túrázókat.
A déli oldalon húzódó kövek vonulata közül ezúttal a 904 méteren található Háromkőnél volt egy kisebb pihenő.
A fennsíkról a Háromkő melletti, 70-80%-os lejtésű kuloáron ereszkedett le a csapat, ami a nagy hónak köszönhetően most viszonylag biztonságos lemenetelt biztosított. A Bükk déli lábához érve, a középkori Török utat követve egyre kevesebb hó fogadta a túrázókat. A végállomáson, a felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban most is bőséges ennivaló várta a túrázókat. A 31 kilométeres távot 10 óra alatt teljesítették a résztvevők.