Vona személyiségi pere

Megkezdődött az a személyiségi jogi per az Egri Törvényszéken, melyet Vona Gábor, a Jobbik elnöke indított Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt és annak elnöke ellen. Vona Gábor a polgári perben a jogsértés tényének megállapítását, illetve az alperesek további jogsértéstől való eltiltását, valamint másfél millió forint nem vagyoni kártérítést követel. Az alperesek a kereset elutasítását kérik.

Vona Gábor felperes azért perelte be az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártot, mert a párt egyik interneten megjelent petíciójában emberölésre való felbujtással vádolta őt. Szőcsi Lajos pártelnök szerint a politikus nyílt gyűlöletbeszéde adott bátorságot azoknak a személyeknek, akik a romák elleni támadássorozatot végrehajtották 2009-ben. Ismert: a romák elleni atrocitás 2008 júliusában kezdődött Galgagyörkön, az utolsó támadást 2009 augusztusában, Kislétán követték el. A támadásokban összesen 6 ember vesztette életét, köztük egy ötéves tatárszentgyörgyi kisfiú.
Vona Gábor megdöbbenve vette tudomásul az alperes kijelentéseit, amely úgy véli, valótlan tényeket tartalmaz és a véleménynyilvánítás szabadságán jócskán túlmegy.
A személyiségi jogi per áprilisban tanúk meghallgatásával folytatódik az Egri Törvényszéken.