Nagyadózók köszöntése

Az elmúlt évben az összes, önkormányzat által beszedett adóbevétel 3 milliárd 993 millió forint volt. Ennek 83%-t a vállalkozások fizették be a város kasszájába, míg az egri háztartások 678 millió Forinttal járultak hozzá Eger működtetéséhez. Az önkormányzati helyi adóbevételek között továbbra is meghatározó, 72 %-os arányt képvisel a helyi iparűzési adó – mondta Habis László polgármester a nagy adózók köszöntésén. Az ünnepségen idén ketten vehették át az „Eger város gazdaságáért” díjat.

Habis László polgármester köszöntőjében kiemelte, a város az elmúlt évben úgy látta el a feladatait, hogy azok finanszírozásában támaszkodott a saját bevételekre, az állami támogatásokra, valamint az átengedett központi adókra. Tavaly Eger 19 milliárd forint főösszeggel gazdálkodott, aminek 35%-a származott önkormányzati saját bevételből, ami meghaladta a 6,7 milliárd forintot. Ennek az összegnek közel 60 %-a, 3 milliárd, 993 millió forint származott az adókból. Mint elhangzott, a tervezettnél jobban alakultak az adóbevételek, hiszen majdnem 180 millió forintos többlettel zárták az évet a tervezetthez képest. Az önkormányzati helyi adóbevételek között továbbra is meghatározó, 72 %-os arányt képvisel a helyi iparűzési adó, ami tavaly meghaladta a 2,6 milliárd forintot.
Fejlődött az idegenforgalom is. Több mint 3500-zal nőtt a vendégéjszakák száma, így jelentősen emelkedett az idegenforgalmi adóból származó bevétel is. A polgármester elmondta, a város gazdasága a nehézségek ellenére fejlődött. Az ünnepség végén a városi önkormányzat és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2008-ban alapított Eger város Gazdaságáért díjat két vállalkozás, a Nívóber Kft. és a Promtherm Agria Kft. képviselői vehették át.