Összefogás az egységért

Mit kíván tőlünk az Úr? Ez az ószövetségi Mikeás prófétától választott idézet a mottója az idei ökumenikus imahétnek, amely országszerte, így Egerben is kezdetét vette. A hívek egy hétig közösen imádkoznak a keresztények egységéért, minden nap más-más felekezet templomában. Kedden az eseménysorozat keretében megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról is.

Reformátusok, római és görög katolikusok, evangélikusok, és baptisták; ezen a héten közösen imádkoznak a történelmi keresztény egyház tagjai, hogy a különbségeket mellőzve egyek legyenek Krisztusban. Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, azon először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és kizárólag az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Ma már szerte a világon és Magyarország szinte minden településén ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket, és imádkoznak a Krisztusban hívők egységéért január harmadik hetében.
Az imahét idei programját az indiai keresztény szervezetek fiataljai dolgozták ki. Az összejövetel jelmondata Mikeás próféta könyvéből származik, s arra keresi a választ, „mit kíván tőlünk az Úr”.
A keresztények egységéért szervezett imahét egy héten keresztül az igazságosságra hívja fel a figyelmet, amelyben helyet kap a párbeszéd, egymás elismerése és a szolidaritásról való tanúságtétel.
Az imahét záró eseménye Egerben január 26-án, szombaton öt órától lesz a Bazilikában.